Gyakori kérdések és válaszok a kollégiumi elhelyezésről | Magyar - Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium

Gyakori kérdések és válaszok a kollégiumi elhelyezésről

Felvételizők, FIGYELEM!

Gyakori kérdések és válaszok a kollégiumi elhelyezésről

Hogyan és mikor választhatjuk meg a szobatársainkat?

Szobatársainkat év végén választjuk, mielőtt megkezdődik a nyári szünet. Kny.-esként, facebookon vagy messengeren írhatunk egymásnak, így kezdhetjük el a tervezést. Amennyiben semmiképpen sem jön ki valaki a szobatársával a tanév folyamán, a kollégiumvezető engedélyével lehet változtatni a beosztáson. Minden tanév végén új beosztás készül, a következő tanévre. Sokan nem változtatnak, hanem a következő tanévben is így maradnak, mert nagyon jól érzik magukat együtt, de olyan is van, hogy változtatásra kerül sor.

Milyen az étkezési rend?

Az étkezőben minden évfolyamnak megvan „az asztala”, ahol naponta háromszor étkezhetünk, és együtt tölthetjük az időt a barátainkkal kötetlenül. Ezeknek a közös étkezéseknek jelentős közösségformáló hatása is van. Minden hónapban kapunk étkezési jegyeket, amiket az adott étkezésnél leadunk. Ebédkor A és B menü választható, aki speciálisan étkezik, (gluténérzékenység, cukorbetegség) annak van lehetősége speciális menüt kérni. A pénteki napokon, amikor hazautazunk, vacsorára „utazós csomagot” kapunk az ebédnél.

Mi a szilencium és meddig tart?

Mindenki számára kötelező, tanulással töltött idő. A kny. évfolyam kötelező jelleggel szilenciumteremben tanul, a felsőbb évesek tanulhatnak a szobáikban, vagy a tanulásra kijelölt helyek valamelyikén. 
Két szilenciumon kell részt venni minden nap. 16:30-17:45-ig, illetve 19:00-20:00-ig.

Tudok-e sportolni az intézmény keretein belül?

Sajnos a vírushelyzet miatt most kevesebb lehetőség van rá, de egyébként minden héten, akár többször is lehet menni sportolni. Lehet kosarazni, röpizni, focizni, asztaliteniszezni, lehet testszervizre járni az esti órákban. Nagyon nyitott és jó a társaság.

Mi az, hogy villanyoltás, és hogyan tudok tanulni a villanyoltás után?

Este 10 órakor van központi villanyoltás. Ez azt jelenti, hogy ez után már nem tudod a szobában a „nagyvillanyokat” felkapcsolni, utána már csak kislámpánál tudsz tanulni a szobában. Célszerű tisztázni azonban, hogy ki mikor szeretne aludni menni, hogy ne nagyon zavarjuk a másikat, ha pihenni akar.

Van-e főzési lehetőség?

Igen, van konyha minden folyosón, amit lehet használni. Itt meg tudod melegíteni az otthonról hozott ételeidet, de akár főzni is tudsz. Ha nagyon szeretsz főzni, hozhatsz otthonról edényeket, amelyekben szívesen főzöl, hozhatsz fűszereket is. Arra is van lehetőség, hogy mélyhűtött ételekből készíts magadnak valami finomat, hiszen a koleszos hűtőkben van fagyasztó rész is, illetve két sütő is van a kollégiumban. Nagyon fontos a konyhákban a tisztaság és a rend megtartása, ezért főzés, melegítés után mindig mindenkinek el kell pakolnia maga után, el kell mosogatni, tisztaságot és rendet kell hagyni magunk után.

Mennyi kimenőnk van egy nap?

Minden kollégistának szabad kimenője van a tanítási órák után 16:30-ig, 18:00-19:00-ig (ekkor van a vacsora is, ez a két szilencium közti pihenő idő), illetve a felsőbb éveseknek szabad kimenőjük van 20:00-21:00-ig, ekkor sajnos a kny. évfolyamnak nincs kimenője.

Van-e WiFi a kollégiumban?

Igen,van.

Hazautazáskor meddig kell elhagyni a kollégiumot?

A hétvégéket otthon töltjük. Pénteken mindenki hazautazik. Hogy mindenki időben érhessen haza, péntekenként mindenkinek csak öt órája van, a tanítás 12:20-ig tart, így mindenki el tudja hagyni a kollégiumot 16:00-ig, ugyanis ekkor zár a kollégium.

Vasárnap hány órától lehet visszaérkezni a koliba?

Vasárnap este hat órától lehet visszaérkezni este kilenc óráig. A kny. évfolyam diákjai sajnos a beérkezés után már nem hagyhatják el a kollégiumot a felsőbb évesek viszont igen, így ha ők megérkeznek, lecuccolnak, este kilencig még szabad kimenőjük van.

Mennyi szabadidőm van egy nap?

Ha még nem tanultál angolul, akkor nagyon sokat kell nulladikban tanulnod, ha már tanultál, akkor csak sokat, de egy kis szabadideje mindenkinek van. Szabadidőnket aktívan töltjük, szeretünk együtt lenni, amelyhez az egyik igen alkalmas hely a kollégium aulája, amely igazi közösségi tér, ahol csocsózhatunk, társasozhatunk, vagy gyönyörködhetünk egymás képzőművészeti alkotásaiban az évenként többször megrendezett Aulart kiállítás keretein belül.

Ha szeretném délután elhagyni a kollégiumot, hogy tehetem meg, milyen feltételekkel távozhatok a koliból?

A tanítási órák után mindenkinek fél ötig van kimenője, ekkor kezdődik az első szilencium. Mindig jelezd a nevelőtanároknak, hogy hova szeretnél menni és mikorra érsz vissza a kollégiumba. Knyesként havonta egyszer elhagyhatod Balatonalmádi területét hétköznapokon, amely érintheti a szilenciumi időt is, de ez esetben szülői kikérő kell. Nulladikban csak egy szilenciumról lehet elkéretőzni, arról is alapos indokkal. Vacsi szünetben is elhagyhatod a kollégiumot, sétálhatsz egyet, elmehetsz bevásárolni, de hét órára vissza kell érni, mert ekkor kezdődik a második szilencium. A második szilencium este hét órától nyolc óráig tart. Nyolctól kilencig a kny. évfolyamnak nincs szabad kimenője, a felsőbb éveseknek viszont igen.

Ha elakadok a tanulásban kik tudnak nekem segíteni?

A kollégiumi közösség nagyon jó, mindig számíthatsz a szobatársaidra, évfolyamtársaidra, patrónusodra, de akár bármelyik felsőbb évesre is. Mindenki nagyon szívesen segít a másiknak, mindenkiről tudjuk, hogy ki miben a legjobb. Bizonyos tantárgyakból a nevelőtanárok is tudnak segíteni.
Ha lelki természetű problémák miatt nehezebb a tanulás és mindenképpen szakember segítségét szeretnéd igénybe venni, egy héten kétszer beszélgethetsz az iskolapszichológussal a kollégiumban este.

Milyen a diákok viszonya a nevelőkkel?

A nevelők mindig segítőkészek, aranyosak velünk. Minden évfolyamnak jó a viszonya a nevelőtanárával. Számíthatunk rájuk, legyen szó tanulásról, kikapcsolódásról, örömről, bánatról és sokszor tapasztaljuk, hogy némelyikükben egy ezermester veszett el.

Hányan laknak egy szobában?

A fiúk szinte kivétel nélkül négyesével laknak. A lányoknál nagyon változatosan alakulnak a létszámok. Vannak négy-, három-, sőt nagyon ritkán két fős szobák is.

Ki takarítja a lakószobáinkat?

Sajnos nincs bejárónő…  .A szobáinkat mi takarítjuk. A takarításból minden szobatársnak egyenlően kell kivennie a részét, de akinek nincs olyan sok tanulnivalója egy kicsit többet is vállalni szokott. A tisztítószereket is a szobatársak hozzák év elején. Nem árt egy kicsit ismerkedni a tisztítószerekkel nyáron… Minden héten kollégiumi nagytakarítás van, amikor a koleszvezető is ellenőrzi a takarítást. Ha valamelyik szoba mindig szépen kitakarít és a napi pontozós lapon szinte csak ötösei vannak, pizza-jutalomban részesül negyedévenként.

Mennyire alakíthatom a lakószoba berendezését a saját ízlésemnek megfelelően?

A kolesz a szobák berendezését illetően két részre különül. Van a felújított szárny és a fel nem újított szárny. A felújított szárnyon nem szabad szerelni, festeni, de így is nagyon hangulatossá lehet tenni egy szobát. Lehet hozni kisbútorokat, különféle hangulatos fényeket, tükröket, szőnyegeket, babzsákfotelt, virágokat, növényeket. A fel nem újított szárnyon lehet festeni, dekorálni, tapétázni…
Bizonyos munkálatokhoz azonban egyeztetésre van szükség a koleszvezetővel, például a falak színe nem lehet akármilyen, nem lehet a központi függönyöket lecserélni, szúnyoghálót szerelni…
Nagyon fontos a szobatársak közti egyeztetés is, hogy mindenki jól érezhesse magát a szobában.

Mi az a patrónusprogram?

Minden kny.-es diáknak lesz egy 11.-es patrónusa, aki bevezeti őt az iskolai élet mindennapjaiba. Mesél a DLSB-s szokásokról, értékekről. Motiválja, támogatja, hogy az intézményben töltött évei alatt életre szóló élményekkel gazdagodjon.


Események

2024 július
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

30 éves jubileum 30 éve embléma

Öko Iskola

Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium

8220 Balatonalmádi,
Rákóczi Ferenc u. 39
info@kettannyelvu.hu
+36 88 594-340

Kedves Szülők!

Kérjük, adójuk 1 %-ával támogassák intézményünk alapítványait!

DLSB ALAPÍTVÁNY A BALATONALMÁDI KÉTTANNYELVŰ GIMNÁZIUMÉRT

adószám: 19266057-1-19

A BALATONALMÁDI MAGYAR-ANGOL GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM SPORTJÁÉRT

adószám: 18937655-1-19

Köszönjük támogatásukat!
EFOP 1.2.9-17-2017-00118

NEA ME BGA