Magyar - Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium
Kezdőlap arrow Pályázatok arrow Határtalanul! 2017 arrow Határtalanul - Erdély, 2017. szept. 14-18.
Határtalanul - Erdély, 2017. szept. 14-18.
A "Határtalanul" pályázat keretében is­ko­lánk 40 ta­nu­ló­ja 2017. szep­tem­ber 14-18. kö­zött er­dé­lyi kör­u­ta­zá­son vesz részt.

Erdélyben jártunk

A Határtalanul! programra benyújtott pályázatunk sikeres elbírálásban részesült, így szeptember 14-én hajnalban útnak indulhattunk Erdélybe.
Az időjárás szerencsére kegyeibe fogadott minket, az ott töltött öt nap alatt az általunk bejárt vidékeken végig kitartott a vénasszonyok nyara.
Elsőként a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum kiállítását tekintettük meg, melynek a „Csonkatorony” épülete adott otthont. Utunk továbbvezetett Kolozsvár felé, ahol a városközpontban Mátyás király szobrát is megcsodálhattuk. Egy éjszakát Magyarvistán töltöttünk, majd a Tordai-hasadék megmászása után az ottani sóbánya felé vettük az irányt. Miután feltérképeztük a különböző tárnákat, lehetőségünk nyílt csónakázni a lenti tavon.
Hosszú utat tettünk meg, mire megérkeztünk következő állomásunkhoz Hargita megyébe.
A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium 11.A osztálya látott vendégül bennünket. Bemutatták a csíksomlyói kegytemplomot, és közösen elsétáltunk a Hármashalom-oltárhoz, ahonnan páratlan kilátás nyílt a városra. A gimnáziumi ismerkedés alatt bemutatták népviseletüket, közös játékkal, zenével, tánccal kedveskedtek nekünk.
Szállásunk Csíkcsomortánon volt, ahol az egyik nap szüreti felvonulást láthattunk, és meghívást kaptunk az esti szüreti bálba. Szép népzenére vígan ropta az osztály a helyiekkel, még tanáraink is táncra perdültek.
A Gyimes-völgyben tett kirándulás során az Ezeréves határ, a gyimesbükki vasúti őrház és a Rákóczi-vár romjainak felkeresése sem maradhatott ki. Utolsó előtti nap túráztunk a Békás-szorosnál és a Gyilkos-tónál.
Utazás közben gyönyörködhettünk Erdély varázslatos tájaiban, kulturális értékeiben. Bár átléptük az országhatárt, mégsem éreztük úgy, mintha külföldre kerültünk volna, magyar szót mindenhol hallottunk. Rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodtunk, szívesen idézzük fel a jövőben erdélyi barangolásunk felejthetetlen emlékeit.
Ezúton is köszönjük osztályfőnökünknek az utazás megszervezését és lebonyolítását. Október 9-én szeretettel várjuk testvérosztályunkat iskolánkba!

Kácsor Andrea
11.A

FOTÓK:

[G]ALBUM (366 db fotó)
 
< Előző   Következő >
térkép | Balatonalmádi - DLSB 1988-2018 | ajánlott felbontás min.1024x768px | levél adminnak