Magyar - Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium
Szlovénia 2014. szep.28.- okt.03.

A „Maths Meets Arts” projekt folytatása Szlovéniában

A „Maths Meets Arts” Comenius projekt őszi rendezvényén (2014. okt. 28-nov. 3), amit Szlovénia szervezett, iskolánkat Kiss Katalin, Horváth Viktória, Győry Bálint és Mokány Bence képviselték, akiket Neveda Réka és Várkuti Anna tanárok kísértek el.  Egy kis barátságos faluban (Spodnija Polskava) levő fogadó Antona Ingolica (helyi születésű íróról elnevezett) iskola remek programot állított össze a téma köré. A szervezők arra is odafigyeltek, hogy ízelítőt kapjuk nemzeti ételeikből, lenyűgöző tájaikból, ismerkedjünk kultúrájukkal és természeti értékeikkel. Köszönet érte Kekának, a főszervezőnek.  
Első nap a hét ország (Hollandia, Magyarország, Nagy Britannia, Németország, Lengyelország, Olaszország és Szlovénia) résztvevő iskolái bemutatták a még otthon összeállított prezentációikat, amit a sokszínűség jellemzett. Megkapó volt a kedves igazgatói köszöntő, a fogadásunkra összeállított műsor és, hogy a házigazda iskola tanulói és tanárai nagy számban vettek részt a rendezvényen. Délután Maribor nevezettességeivel, építészetével ismerkedtünk. Az idegenvezető főiskolások kiemelték a választott témához kapcsolódó helyeket, de egy kis szabad városnézésre is volt lehetőség. Este a diákok a fogadó családok vendégszeretetét élvezték, a tanárok pedig egy környékbeli mezőgazdasági turisztikai központ kötetlen beszélgetés során elfogyasztott finomságait. A hét többi napjára is jellemző volt a „komolyabb”, többnyire az iskolában történő műhelymunka és a kötetlenebb, de azért a témához kapcsolódó szórakoztató programok egyensúlya.
Másnap  Slovenksa Bistrica város polgármestere a várban tartott fogadáson köszöntötte a nemzetközi csapatot. A kastély megtekintése után a tanulók „átélhettek” egy múlt századi tanórát az iskolamúzeumban, majd freskókészítéssel, illetve a restaurálás technikájával ismerkedtek. Munkájukból később az iskolában kis kiállítást rendeztek. Érdekes volt a délutáni kerekasztal megbeszélés is, ahol megismerhettük a résztvevők országainak iskolarendszerét, illetve saját iskolatípusukat. A tanárok este a főszervező családjának szívélyes vendégszeretetét élvezhették.
A szerdai nap a természeti tájba harmonikusan beilleszkedő Szlovén Technikai Múzeumba (Bistra Vrhnika) tett tanulmányi kirándulással kezdődött. Itt az elmúlt századok technikai eszközei mellett megismerhettük Tesla életútját, számos találmányát (kipróbálhattuk a Faraday-kalickát!), megcsodálhattuk Tito gépkocsi gyűjteményét, ami nemcsak a fiúknál aratott osztatlan sikert, és végül „oloidot” készítettünk. Aki szeretne kicsit többet tudni erről a gyakorlatban hasznos testről, keresse a kísérőtanárokat. A délutáni program, a lenyűgöző Postojna cseppkőbarlang 21 km-es szakaszának a megtekintése egyik fénypontja a szlovéniai napoknak.
A diákok utolsó munkanapjuk délelőttjén befejezték „A new city” című várostervezési projektjüket, a tanárok pedig a vendéglátó iskola tanulóinak tartottak rendhagyó tanórákat, a saját nemzeti nyelvük  (mivel a nemzetközi nyelvek napja volt) és országuk köré szervezve. Az aznapi tanulmányi kirándulásunk helyszíne a gyönyörű hegyvidéki tájba ágyazott űrállomást imitáló modern Vitanje-i asztronautikai múzeum (KSEVT) volt, aminek a megtekintése után szórakozásképpen saját készítésű, lufiból távozó levegővel meghajtott járműveinket megversenyeztettünk. A nap és egyben a program a fogadó családok és tanárok által szervezett, finomságokkal emlékezetessé tett búcsúpartival zárult. A magyar „kontingens” a szlovéniai minibuszos szakmai kirándulást hazafelé egy Ptuj városába tett látogatással (múzeum, városnézés) zárta.
A programok során azon túl, hogy a projektben tervezetteket megvalósítottuk, egy rendkívül szép országot ismerhettünk meg és a vendéglátók révén egy a hagyományaikra, értékeikre és vendégszeretetére büszke nemzetet. Legalább ilyen fontos hozadéka a találkozónak, hogy sok mindent megtudtunk a résztvevő országokról is, miközben ismeretségek és barátságok szövődtek. Köszönjük Di Croce Gyöngyi tanárnőnek, a program helyi koordinátorának a lehetőséget és a gondos szervezést.

 
térkép | Balatonalmádi - DLSB 1988-2018 | ajánlott felbontás min.1024x768px | levél adminnak