Magyar - Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium
Hollandia 2014. december 7.-12.
A balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium a Comenius Iskolai együttműködések 2013-2015 c. pályázat keretében 20.000 euró támogatást kapott. A 2013/2014-es tanévben jártunk Németországban, Angliában, Szlovéniában és Hollandiában. A következő évben lehetőségünk lesz még ellátogatni Szicíliába és a program zárásaként Lengyelországba.
A pályázatunk címe a „Matematika és a művészetek találkozása”, minden utazás előtt diákjainknak e témában kell prezentációt készíteni és a helyszínen bemutatni angol nyelven.  Elfogultság nélkül mondhatom, hogy büszkék lehetünk diákjainkra, mindenhol a legjobb prezentációkat a mi tanulóin mutatják be, valamint a helyben elkészítendő munkáik is kiemelkedőek.
Az alábbiakban a hollandiai utazásról olvashatják diákjaink beszámolóját.
Di Croce Gyöngyi projekt koordinátor

HOLLANDIÁBAN JÁRTUNK

A Comenius program keretében egy másik ország kultúrájával és szokásaival volt lehetőségünk megismerkedni. Mivel ez egy cserediák-program hét európai ország között,a családok hétköznapi életén keresztül nyerhettünk betekintést az ottani mindennapokba. A Comenius mottója "Maths meets Art" (matematika találkozása a művészettel), ami a programokban is megmutatkozott. Körbejártuk Leident, Hágát (Escher Múzeum) és  Amszterdamot, ahol többek között megnéztük a Van Gogh Múzeumot. A galériákba való betekintés előtt lehetőségünk volt a holland művészek stílusában kipróbálni magunkat és csapatmunkában megfesteni a saját ,,Escher-képünket". A hét során amit ott töltöttünk, hamar megismerhettük a számunkra idegen életstílust. Hozzá kellett szoknunk, hogy időjárástól függetlenül mindenhova biciklivel jártunk. A napot reggelizéssel kezdtük, majd elkészítettük az ebédet, ami a reggelihez hasonlóan kenyér volt különféle holland különleges édes krémekkel vagy csokireszelékkel. Esténként meleg ételt ettünk, ami általában fűszeresebb volt az általunk megszokottnál. Nagyon barátságosak, türelmesek és elfogadóak voltak velünk szemben. Sok új élménnyel, tapasztalattal és új barátokkal lettünk gazdagabbak a hollandiai utunk során.
Gaál Eszter, Sági Laura, Papp Dóra 12.évfolyam és Szűcs Dorottya 9.A

Fotók:

Élménybeszámoló: Maths Meets Art Hollandiában 2014.12.07-12.

A projekt 5. állomására négy diákunkkal együtt Amszterdamba repített a KLM.
Alphen aan den Rijn város Scala College nevű iskolájában

bemutatásra kerültek a résztvevő országok prezentációi. A mi diákjaink Csontváry Kosztka Tivadarral ismertették meg a jelenlévőket.

Vendéglátóink gazdag programot állítottak össze. A leideni városnézés után korcsolyázni vittek minket. Kedden vonatoztunk Hágába, ahol egy izgalmas festészeti workshop

után az Escher Múzeumban múzeumi foglalkozás keretén belül tekintettük meg a kiállítást.

Szerdán a diákok órákat látogathattak, majd délután Crop Circles (gabonakörök) rajzolás-festés program volt,

majd rendhagyó tornaórán ki lehetett próbálni a sziklamászást is.
Csütörtökön Amsterdamba utaztunk és tárlatvezetővel végignézhettük a fantasztikus Vincent van Gogh kiállítást, majd ezt követően idegenvezetővel bejártuk a belváros jelentős pontjait. Este pedig egy sétahajóról gyönyörködhettünk az amsterdami Light Festival installációiban.


(Beszámoló letöltése PDF formátumban: Hollandia_dec_7-12.pdf)
 
térkép | Balatonalmádi - DLSB 1988-2018 | ajánlott felbontás min.1024x768px | levél adminnak