Magyar - Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium
Anglia 2014. május 11.-16.

02a_th.jpg

 

„Math Meets Arts” – Harmadik Projekt Találkozó Pontefractban, Angliában

2014.05.11 – 16.

 

02_th.jpg

 

Pontefract: King’s School

York: Jorvik Centre, városnézés gyalog és hajón, süti egy tipikus kávézóban

Yorkshire Szoborpark

York: Castle Howard

Whitby: Városnézés és Fish and Chips a világhírű The Magpie Caféban

 

01_th.jpg

 

Mindezek csak szavak, amiket az angol vendéglátóink telis tele töltöttek élményekkel.

A fogadó családoknál otthonra leltek diákjaink, a tanárok pedig fantasztikus szervezőmunkával, kedvességükkel, a csodálatos látnivalókkal halmoztak el mindannyiunkat.

Az időjárás is kedvezett nekünk, így egy igazán tartalmas, vidám hetünk volt.

Az iskolában az egyes országok híres feltalálóit bemutató prezentációk - melyet még az utazás előtt készítettek - tükrözték a diákok komoly munkáját.

                                     

04_th.jpg

11_th.jpg

21_th.jpg

 

 

12_th.jpg

 

14_th.jpg

22_th.jpg

 

       

 

  Diákok élménybeszámolója:

 

2014. május 11-én négy diáknak nyílt lehetősége elutazni az Egyesült Királyságba, Yorkshire-ba a Comenius program keretein belül. Bár mindannyian felejthetetlen öt napot töltöttünk ott, mindenki másra fog emlékezni belőle a jövőben.

„Az utazás során óriási élményekben volt részem. A család, ahova kerültem nagyon kedves volt és a cserediákommal is nagyon egymásra találtunk. Gyönyörű helyekre vittek minket, semmi negatívat nem tudok mondani. Az egész "nyaralásban" mégis az emberek tetszettek a legjobban. Nagyon egyszerűen szóbaelegyedtünk a helyi emberekkel, mindenki érdeklődő és segítőkész. Mint már említettem a cserediákommal nagyon egymásra találtunk, ugyan így az osztálytársaival és már azt szervezgetjük hogy mikor látogatom meg őket újra. Szinte hihetetlen hogy mennyi barátot szereztem pár nap alatt és ezáltal a nyelvet is jókedvűen gyakoroltam, még ha az elején nehéz is volt megszokni az akcentust. Érdekes volt átélni egy  más ember mindennapjait. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy egy ilyet átélhettem és remélem még lesz ilyenre lehetőségem.”

 Berkes Renáta
                                                                                                            9.kny a

 

„Rendkívül élveztem Anglia hangulatát, a nyelvet, amit ott beszélnek és az embereket. Ott tartózkodásom alatt tömérdek élményben volt részem. Belekóstolhattam egy ott élő család mindennapjaiba és a cserediákom iskolai életébe. Új szokásokkal, ízekkel valamint emberekkel ismerkedhettem meg. Látványosságokat, városokat látogathattam meg, ezek közül is Whitby tetszett a legjobban. A tengerparti rész gyönyörű csak az időjárás és a vízhőmérséklet lehetett volna egy picit melegebb. Örülök, hogy eljuthattam Angliába, hiszen a kellemest a hasznossal egybekötve nyelvet tanulhattam miközben összebarátkoztam a cserediákommal.”

 Turán Gábor
                                                                                                            10.b

 

„Azt szerettem a cserediákprogramban, hogy azonkívül, hogy tipikus yorkshire-i tájakat jártunk be és ellátogattunk ottani nevezetességekhez, megismerhettem az angol mentalitást. Érdekes volt, mennyire különböznek az ottaniak tőlünk, magyaroktól: mennyivel jobban odafigyelnek a stílusukra személyiség, öltözködés és udvariasság terén is. Így szokatlan volt, hogy minden angol diák egyedi ízléssel rendelkezik és a saját módján akar érvényesülni, ami azt gondolom nálunk nincs mindenkinél meg. Az angol udvariasságról szóló  szóbeszédekre csak helyeselni tudok, a cserediákjaink figyelmes vendéglátók voltak, bár nem mondom, hogy nem találkoztunk bárdolatlan eladókkal például... De vannak makacsabb személyiségek is közöttük, akik a legnagyobb kedvességgel érvényesítik saját akaratukat. Egyszóval a céljaik a mieinkhez hasonlók, mégis máshogy próbálják meg elérni azokat.
Ilyen élményekkel tértem haza első utamról az Egyesült Királyságba.”

 Rotweil Anna
                                                                                                            11.b

 

„Régóta nagy álmom volt, hogy eljuthassak Angliába és ez végre teljesült. Az ott töltött öt nap alatt, olyan kultúrsokk volt az állandó társam, amellyel eddig ritkán találkoztam. Mikor az ember otthon a kanapén ülve filmet néz nem fogja fel  igazán, hogy anglia téglaházai, történelmi épületei, egyenruhás iskolásai és hihetetlen zöld tájai a való életben is pont ugyanúgy néznek ki, mint a filmvásznon. Bár az angol humort még mindig nem értem és a Fish and Chips sem nyerte el a tetszésemet, kellemesen csalódtam a britek úgynevezett ’mogorvaságában’. Kedvesebb családhoz nem is kerülhettem volna –bár, ha akárki megkérdezi a többieket, ők is ugyanezt állítják. Habár eleinte tartottam a helyi ételektől, ma már bátran megeszem a yorkshire puddingot, míg a tejes teát és a ’gravy’-t, akár a kedvenceim közé is sorolhatnám. Imádtam a történelmi York régi utcáit, a Shambles-t és az időutazást vissza a város kezdeteihez, úgy ahogy Withby tengerpartját vagy a Castle Howard-ot. Szerintem bármelyikünk nevében bátran mondhatom, bármikor szívesen megismételnénk ezt az utat, wouldn’t we?”

 Pataki Anna
                                                                                                            11.aLIFELONG LEARNING PROGRAM


The King’s School, Pontefract, The United Kingdom

11-16 May 2014

1. Sightseeing in the area, learning about the culture and architecture of the country –  

   Városnézés a környéken, az ország kulturájával és építészetével való ismerkedés

2.  Product - making a recognition of geometrical figures in gardens in various epochs

     and designing our own using different materials (collages, models, etc.)

     Kertekben található, a különböző korokra jellemző geometriai formák felismerése,

     és saját mű készítése változatos anyagok és módszerek felhasználásával (kollázs,

     modellek, stb.)


1.  Photos

 

1.  Jorvik Centre – a Viking village (egy viking falu)2. York – Bootham Bar – medieval tower (a középkori városfal része)3. York MinsterGothic architecture (gótikus katedrális)4.  Timber-framed house in York (középkori favázas ház Yorkban)5.  The Shambles (a híres középkori házak)6.  St Helen’s Square, York7.  Boat trip on the River Ouse – Hajókázás az Ouse folyón (York)8.  Afternoon tea – Délutáni tea Yorkban9. Scones – a jellegzetes sütemény10.  Castle Howard – barokk építészet11. Castle Howard – a rózsakertben12.  Castle Howard – a kert egy ablakból13.  Castle Howard – az új dolgozószoba14. Whitby15. Captain Cook’s Statue – Cook kapitány szobra16.  Whitby látképe17. The Magpie Café in Whitby18. Fish and chips in the Magpie Café19. At the King’s School, Pontefract


2.  Photos20. In the Yorkshire Sculpture Park21.  Statues of family members – Családtagok22. Homes for birds – Madárotthonok23.  Making prints – Lenyomatkészítés24.  Yorkshire Sculpture Park25.  Making prints from clay – Anyaglenyomat készítése26. The groupEverything Is Connected – Csoportkép27.  Reni making a sculptureReni szobrot formál28.  Anna’s sculpture with the model  Anna szobra és a modell29.  Some more sculptures – Még több szobor30.  Our team in the Yorkshire Park31. Henry Moore’s iconic statues – Henry Moore szobrai32.  Yorkshire Sculpture Park33.  Yorkshire Sculpture Park

 
térkép | Balatonalmádi - DLSB 1988-2018 | ajánlott felbontás min.1024x768px | levél adminnak